Pluća devojčice Nevene Janković rade samo 20 %. Rukometaši Partizana krenuli su zato put Žitorađe u kojoj devojčica živi i odigrali 2 humanitarne utakmice kako bi sakupili što više sredstava neophodnih za njenu operaciju. A zahvat košta 120.000 evra.

Da bi do njega i došlo, Neveni je potrebno još 30.000. Ostatak su prikupili meštani Žitorađe, njene komšije, za koje su se i crno-beli uverili da zajedno mogu sve. U ovo mesto nadomak

Niša otišle su dve ekipe Partizana – kadeti i prvi tim. Na obe utakmice – hala je bila puna, a navijanje kao da se igra Liga šampiona. Ovo i jeste bila utakmica najelitnije lige, s obzirom na razlog odigravanja utakmice. Kojim su se rezultatom mečevi završili – nije bitno. Važno je da nakon zajedničke akcije RK Žitorađa i RK Partizan Nevena jedan korak bliže zdravim plućima.

Sa 16-godišnjom devojčicom kojoj je neophodna pomoć imali su čast da se upoznaju igrači Partizana. Iako samo preko video poruke, ostvarila se povezanost zbog koje su igrači oba tima odlučili da sa akcijama ne stanu sve dok Nevena ne ozdravi.

Nevena boluje od cistične fibroze, koja joj je dijagnostikovana kada je imala šest meseci. Njena plućna bolest je napredovala godinama – u početku je samo noću primala terapije kiseonikom, a sada i tokom čitavog dana.

U proteklih godinu dana imala je tri pogoršanja, zbog kojih je bila hospitalizovana i intravenozno primala antibiotike. Sada joj pluća rade samo 20% od ukupne mogućnosti i hitno joj je potrebno presađivanje.

U Srbiji se ove operacije ne vrše, tako da je transplantacija u Beču jedina mogućnost. Ta operacija košta 120 000 evra, a neophodno je uraditi je što pre. Lekari u Beču kažu da već kasnimo, ali garantuju da ona ima dobre šanse.

Ukoliko možete i želite da pomognete da Nevena diše punim plućima, novac možete uplatiti na sledeći žiro račun.

205-9011005105980-50

Sve slike sa ovog gostovanja možete videtu u albumu na našoj zvaničnoj facebook stranici.