Sa 38 godina je došao u crno-beli tim, a “već“ sa 40 je bio najbolji igrač kola EHF Lige šampiona!!! Čovek koji nikada i nigde nije priznavao da je neko bolji od njega, a to znaju najbolje njegovi saigrači koji su od njega bili mlađi 15-20 godina. Veliki borac, a u svakom poslu koji prihvati maksimalno posvećen (kako mu i samo prezime kaže – “ Maksić = maksimalno“)… Ni danas mu nije teško da dva puta dnevno putuje na relaciji Smederevo – Beograd kako bi se posvetio “svojim“ pulenima i nesebično im prenosio svoje veliko rukometno iskustvo i znanje. To su samo neke od crtica koje opisuju lik Nenada Maksića, nekada igrača, a poslednjih 10-tak meseci šefa struke našeg kluba. Veliki uspeh kluba i plasman u play-off je jedan od povoda da čujemo šta on misli o tekućoj sezoni i svom trenerskom putu:

 

1. Kako ti se čini plasman u play-off, posle 3 prospavane noći?

S obzirom da smo se kao klub odlučili za rad i razvoj mladih igrača, te zbog toga nismo na početku jasno definisali cilj koji se odnosi na plasman u ligaškom takmičenju, moram da budem prezadovoljan. Igrači, ekipa su napredovali iz dana u dan, što je dalo rezultat, odnosno, plasman u play-off, čemu smo se svi potajno nadali.

2. Šta si planirao na kraju bogate igračke karijere, da li si sebe video kao trenera?

Naravno! Sve vreme sam znao da, kad dođe trenutak da prestanem sa aktivnim igranjem, sledeći korak je posao trenera. Sebično bi bilo da znanje, koje sam stekao radeći sa vrhunskim trenerima, ne prenesem na mlađe generacije.

3. Šta se to promenilo od turnira u Kanjiži do plasmana u play-off?

Taj turnir je bio značajan, jer smo na njemu igrali protiv jednog ‘’Vardara’’ ili recimo reprezentacije Tunisa. Kroz navedene utakmice su se iskristalisale sve osobine i tima i pojedinaca i praktično su odredile put našeg rada. U svakom slučaju potrebno je bilo vreme, a to je bio sam početak jednog novog poglavlja RK ‘’Partizan’’.

4. Šta za mladog trenera znači prvi trenerski posao u velikom klubu kao što je Partizan, koji je u poslednjih 5 godina postizao visoke rezultate?

Za mene je to velika čast, jer sam dobio priliku da na samom početku trenerske karijere radim u velikom klubu. Svakako je veliki izazov, jer imam obavezu da radeći sa mladima od njih ”napravim” vrhunske igrače, koji mogu da igraju u svim reprezentativnim selekcijama.

5. Koliko ti je teško motivisati ceo tim (igrače i stručni štab) da budu profesionalci kada je ovako teška situacija u klubu?

Mislim da je to možda i najveći uspeh. Kao igrač sam, bez obzira na okolnosti, bio 100% profesionalac, a uspeo sam da to prenesem na ceo stručni štab i na igrače da nema izgovora, kako na treningu tako i na utakmicama!

6. Šta je to Partizan probudio u tebi kada svakog dana od dolaska daješ 100% sebe, prvo kao igrač, a sada i kao trener?

To je moja životna filozofija! Kad sam se odlučio da u 38. godini zaigram za Partizan, nisam ni jednog trenutka posumnjao u to da mogu da igram na vrhunskom nivou, jer u suprotnom, ne bih ni došao. Takav pristup imam i kao trener, jer zelim da ”Evropu”vratimo na Banjicu.

7. Kako si uspeo da iz nekih igrača izvučeš maksimum u razvoju njihovih potencijala (Sretenović, Popović, Mršulja, Kukić…)?

To su dobri, veoma talentovani igrači, koji su od prvog dana prihvatili moj način rada. Imli smo jasno zacrtane zadatke i ciljeve i od njih nismo odstupali ni na jednom treningu. Sa njima je lepo raditi i najvažnije je da ovo nije njihov maksimum.

8. Očigledno je da igrači upijaju svaku tvoju reč, šta to za tebe znači?

To znači da mi veruju, jer znaju da svoje bogato igračko iskustvo nesebično prenosim na njih.

9. Za kratko vreme si postao prepoznatljiv po idejnim rešenjima različitih situacija u toku igre: ’’marker’’, ’’4. bek’’, ’’promena startera’’?

U ovom poslu dajem 100% sebe i razmisljam o tim stvarima, naravno u skladu sa individualnim mogućnostima igrača i ekipe kao celine. Te ideje sprovodim u delo, jer želim da, kao što sam kao igrač bio prepoznatljiv, budem to i kao trener.

10. U sredu 25. marta nas očekuje revanš ¼ finala Kupa?

Bez lažne skromnosti, obzirom na kvalitet našeg protivnika i odigrane prve utakmice na ‘’Banjici’’, mislim da ishod te utakmice zavisi od naše igre, jer smo u prvoj utakmici bili daleko od maksimuma.

11. Znam da se nećeš zadovoljiti samo ulaskom u play-off , koliki su krajnji dometi ovog tima u borbi za titulu?

Odgovor na ovo pitanje je suština ovog intervjua!!! Sigurno je da sam, i kao igrač, želeo uvek najvise, pa zašto bi se to sada promenilo?

 

“Max“, želimo ti da nastaviš putem koji si izabrao, da sprovedeš sve zamisli i sigurni smo da će “Evropa“ vrlo brzo ponovo biti na “Banjici“.