Nekadašnji rukometaš i rukometni trener Zoran Pantazis, najstariji član RK Partizan, danas proslavlja 90. rođendan. Baš kao što kaže popularna pesma, naš klub „dobro pamti sve“ – trofeje, uspešne generacije, ali i ljude koji su ga učinili velikim. Jedan od njih je Zoran Pantazis.

Sportsku karijeru je počeo kao košarkaš beogradskog Radničkog. Ubrzo je počeo da se bavi velikim rukometom u Železničaru iz Beograda, čiji je i jedan od osnivača. Njegova trenerska karijera protkana je vrhunskim rezultatima – bio je selektor ženske reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1973. godine u Beogradu. Sa rukometašicama Železničara bio je prvak države, a sa rukometašima ovog kluba trijumfovao je u Kupu.

Kao trener Partizana osvojio je prvo Zimsko prvenstvo Jugoslavije 1963. i to je jedan od najvećih uspeha u istoriji našeg kluba. Danas je deo tradicije okupljanja veterana u Humskoj svakog utorka. Ne zaboravlja crno-bele, ali ni mi njega.

U svom porodičnom domu na Vračaru Zoran nas je sačekao i ugostio zajedno sa suprugom Nadom, koja je takođe bila rukometašica. Sport im je spojio puteve, a sada je iza njih 60 godina skladnog braka.

– Lepe su to godine – kaže Zoran kada smo zajedno konstatovali da je teško pronaći tortu na koju može da stane 90 svećica. Nada je pet godina mlađa.

Danas kao penzioner najviše šeta i čita novine, ali voli da bude u toku sa sportskim rezultatima. Koliko može, održava kontakte sa prijateljima iz Partizana, ali priznaje da su godine učinile svoje. Želeo je da zna da li su svi živi i zdravi.

– Mnogo je prošlo od vremena kada sam bio trener u Partizanu. Pamtim dosta, mada ne bih mogao da se setim svih igrača iz postave. Mnogi od njih su bili odlični rukometaši i prijatelji – ističe Zoran.

Zajedno smo prelistali albume sa slikama iz mlađih dana i isečke iz novina. Nije ostalo puno crno-belih fotografija sa rukometnih terena, ali jesu uspomene. Dok slike blede, sećanja neće nikada.

Rukometni klub Partizan čestita Zoranu Pantazisu 90. rođendan sa željom da sačuva zdravlje, zadrži sportski duh i proslavi ih još mnogo.