Đorđe Ćirković: Partizan mora biti spreman na grubu igru i u revanšu sa Baja Mareom

30.11.2021. | Sezona 2021/2022, Sve vesti

Gruba igra rukometaša Minaura Baja Mare u prvom meču 1/16 finala Evrokupa, odigranom na Banjici, samo je uvod za ono što crno-bele čeka u revanšu koji se četvrtog decembra (17:00) igra u Rumuniji. O Partizanovom rivalu razgovarali smo sa rukometnim trenerom i nekadašnjim asom našeg kluba Đorđem Ćirkovićem, koji je nedavno napustio klupu rumunske Konstance (Dobrudža Sud), koju je veoma uspešno vodio. Srpski strateg vrlo dobro poznaje igru Baja Marea i sve adute i slabosti protivnika crno-belih, i upozorava – naši igrači mogu očekivati podjednako grubu igru i u gostima.

,,Partizan mora biti spreman na sličan stil igre u Baja Mareu. Iz svog iskustva mogu reći da takav stil i navike potiču iz domaće lige, da se ne radi o namernoj grubosti. Gledao sam meč koji je odigran na Banjici. Moje mišljenje je da je Partizan  potpuno zasluženo pobedio i da je moglo uz malo sreće biti i ubedljivije. Maksić je odlično pripremio i vodio meč pravovremenim rotiranjem u napadu i iznenadio Baja Mare čestim menjanjem zonskih odbrambenih formacija. Raduje i atmosfera na tribinama, koja nas je podsetila na velike evropske pobede Partizana“, istakao je Ćirković.

Crno-beli na revanš putuju sa četiri gola prednosti iz prvog meča (30:26), a srpski strateg otkriva koje su ključne slabosti rumunskog kluba.

,,Pozicioni napad Baja Marea se u potpunosti zasniva na individualnoj igri bekova, videli ste da u Beogradu nisu postigli nijedan gol u sadejstvu tri igrača. Dakle, isključivo individualni kvalitet, gde prednjače Kabut, Vujović, Vujić i Buzle. Buzle je igrač koji ‘od šuta živi ali od šuta i umire’. U toku godine ima sjajne šuterske večeri sa 12-13 golova, ali nema kontinuitet. Kabut je prodoran igrač, koji mnogo više napada u slabiju stranu sa odličnom fintom. Vujović je kompletan igrač i pitanje je koliko mu se igra taj dan. Vujić posle povrede i promene ekipe još uvek traži pravu formu. Tempo igrač koji ima nezgodan šut sa tla, najbolju saradnju sa pivotom. Ova četiri igrača po mom mišljenju čine 90% njihovog napada. Njihovim individualnim napadačkim kvalitetima treba odgovoriri adekvatnom reakcijom odbrane. Buzleu oduzeti dubinu pravovremeno. Kabuta obavezno udvajati u slabiju stranu. Vujovića ne možete braniti reaktivnom odbranom. I kod Vujića je bolje pravovremeno pomagati. Naravno, lakše je ovo reći nego uraditi“.

Utakmica u Beogradu pokazala je da im je najslabija strana tranzicija iz napada u odbranu, smatra doskorašnji trener Konstance.

,,Ovaj segment igre im se takođe zasniva na individualnom kvalitetu. Ne drže linije u kontranapadu disciplovano. Direktan pas za krila ili jedan od bekova driblingom prenese loptu i traži prodor ili odlučujući pas. Sve što će ponuditi u odbrani je 6-0. Imaju nekoliko slabih tačaka i to treba prepoznati i dosledno koristiti“.

Ipak, prednost Baja Marea je znatno veće iskustvo u igranju evropskih mečeva, a rumunska liga je prva po broju osvojenih trofeja Evrokupa (sedam). Od poslednjih šest trofeja, tri su osvojili timovi iz ove zemlje.

,,Za prolaz u sledeće kolo Partizanu je potreban hrabar i odlučan stav. Zatim, Trnavac na nivou iz prvog meča, dok broj tehničkih grešaka mora biti jednocifren. Teško da će mlada ekipa Partizana uspeti da kontroliše ritam utakmice svih 60 minuta, ali ista energija i pristup iz prvog meča mogu to kompenzovati“, zaključio je Đorđe Ćirković.

Sponzori

Dunav
FOX vision
Varoš kapija
Fizio Vračar
Fakultet za sport
VŠSR
SoccerBet
MBS
Intermezzo
Mona Man
Agro Food